Först bör vi börja med några konstateranden. Jag äger redan
3 dubbelsidiga stenar. 240/800 grit, 2000/5000 grit och 3000/8000 grit samtliga
av märket attack (givetvis en skamlös kopia av något annat asiatiskt märke men
eftersom min plånbok och jag hade haft en allvarlig diskussion om vardagslyxen i
att införskaffa stenar av mer kända märken (shapton, wusthof och kyrocera) och
hur dessa skulle ha kostat mig ca. 2,5 gånger så mycket så köpte jag mig några
kopior. Dyrare i långa loppet? Ja. Dubbelsidiga stenar, värda att investera i?
Nej. Du listar en massa olika grit storlekar, behöver man alla? Nej. Jag är
ingen expert i området knivslipning, men följande råd är baserade på min egen
användning av vatten slipstenar och mer än så kan du knappast begära.
Vilka stenar du kommer behöva är givetvis beroende av vilka
arbeten du tänker utföra med dina stenar. Har du knivar som har avbrutna
spetsar eller hack i eggen behöver du en grövre sten (något mellan 240-800
grit) för att snabbt kunna avlägsna material och forma en ny egg/spets. Du kan
givetvis använda dig av en något finare sten (ca. 1000-3000 grit) men det
kommer resultera i att du sitter längre framför stenen och nöter ner eggen i en
försiktigare takt. Personligen anser jag att du behöver en mellangrov sten med
grit storlek 2000-5000. Detta för att jämna ut eggen något inför din sista och
finaste sten. Är inte en 8000 grits sten tillräckligt fin? Jo, men mycket vill
ha mer och jag ville införskaffa en sten av högre kvalitet för att uppnå finare
resultat. Utöver detta behövde jag en sten för att kunna upprätthålla eggen på
min rakkniv och den bör helst inte slipas på allt för grova grit storlekar om
jag hade tänkt kunna använda den under en längre tid (ca. 1 livstid). En högre
grit storlek på din finaste sten kommer minska avståndet från sten till strigel (för du tänkte väl inte hoppa över den biten? Bra, tänkte väl
det!). Ett varningens finger, min 8000 grits sten behöver inte ”rensas” (att
putsa slipstenen med en ”dressing stone” för att avlägsna metallrester från vatten
slipstenens yta så att stenen återfår bettet) under användning. Det gäller inte
för min 12000 sten. Har du väldigt stora kast i grit storlekar mellan dina
stenar kan det vara värt investeringen i en dressing stone men det är upp till
dig.
Bör du införskaffa en 12000 grits Naniwa sten (vilken enligt Internettrollen motsvara en 16000 grit Shapton btw), ja. Men så enkelt är svaret inte. För att
få en riktigt vass egg behöver du fortfarande en strigel (gör som mig och köp
dig en bit vegetabiliskt behandlat läder – placera lädret på ett platt underlag
och börja stroppa dina knivar). Tycker du att en Naniwa sten inte passar in i
dina ekonomiska kalkyler, välj då att köpa två bitar läder (läs mitt inlägg om striglar för mer info om dimensioner) och införskaffa lite
strigel pasta som motsvarar din önskade grit storlek. En tub/burk
strigel pasta kostar dig 5-15 pund från Ebay.co.uk och det finns mängder att
välja bland. Behandla den ena strigeln med strigel pastan och behåll den andra obehandlad. Använd den behandlade strigeln
precis likt en normal strigel men avsluta på den obehandlade. Om du försöker använda strigeln på samma sätt som en slipsten kommer du endast skära sönder din strigel. En obehandlad strigel skall enligt internettrollen motsvara en ca. 40000 grit sten, vilket i sig är oväsentligt eftersom den används för att ”räta ut
eggen” och förvandla eggen från vass till rakbladsvass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar