torsdag 13 oktober 2016

Naniwa 12000# waterstone - vem kan slipa förutan sten? Inte gammal sten som helst utan en riktigt fin en!


Först bör vi börja med några konstateranden. Jag äger redan 3 dubbelsidiga stenar. 240/800 grit, 2000/5000 grit och 3000/8000 grit samtliga av märket attack (givetvis en skamlös kopia av något annat asiatiskt märke men eftersom min plånbok och jag hade haft en allvarlig diskussion om vardagslyxen i att införskaffa stenar av mer kända märken (shapton, wusthof och kyrocera) och hur dessa skulle ha kostat mig ca. 2,5 gånger så mycket så köpte jag mig några kopior. Dyrare i långa loppet? Ja. Dubbelsidiga stenar, värda att investera i? Nej. Du listar en massa olika grit storlekar, behöver man alla? Nej. Jag är ingen expert i området knivslipning, men följande råd är baserade på min egen användning av vatten slipstenar och mer än så kan du knappast begära.

Vilka stenar du kommer behöva är givetvis beroende av vilka arbeten du tänker utföra med dina stenar. Har du knivar som har avbrutna spetsar eller hack i eggen behöver du en grövre sten (något mellan 240-800 grit) för att snabbt kunna avlägsna material och forma en ny egg/spets. Du kan givetvis använda dig av en något finare sten (ca. 1000-3000 grit) men det kommer resultera i att du sitter längre framför stenen och nöter ner eggen i en försiktigare takt. Personligen anser jag att du behöver en mellangrov sten med grit storlek 2000-5000. Detta för att jämna ut eggen något inför din sista och finaste sten. Är inte en 8000 grits sten tillräckligt fin? Jo, men mycket vill ha mer och jag ville införskaffa en sten av högre kvalitet för att uppnå finare resultat. Utöver detta behövde jag en sten för att kunna upprätthålla eggen på min rakkniv och den bör helst inte slipas på allt för grova grit storlekar om jag hade tänkt kunna använda den under en längre tid (ca. 1 livstid). En högre grit storlek på din finaste sten kommer minska avståndet från sten till strigel (för du tänkte väl inte hoppa över den biten? Bra, tänkte väl det!). Ett varningens finger, min 8000 grits sten behöver inte ”rensas” (att putsa slipstenen med en ”dressing stone” för att avlägsna metallrester från vatten slipstenens yta så att stenen återfår bettet) under användning. Det gäller inte för min 12000 sten. Har du väldigt stora kast i grit storlekar mellan dina stenar kan det vara värt investeringen i en dressing stone men det är upp till dig.

Bör du införskaffa en 12000 grits Naniwa sten (vilken enligt Internettrollen motsvara en 16000 grit Shapton btw), ja. Men så enkelt är svaret inte. För att få en riktigt vass egg behöver du fortfarande en strigel (gör som mig och köp dig en bit vegetabiliskt behandlat läder – placera lädret på ett platt underlag och börja stroppa dina knivar). Tycker du att en Naniwa sten inte passar in i dina ekonomiska kalkyler, välj då att köpa två bitar läder (läs mitt inlägg om striglar för mer info om dimensioner) och införskaffa lite strigel pasta som motsvarar din önskade grit storlek. En tub/burk strigel pasta kostar dig 5-15 pund från Ebay.co.uk och det finns mängder att välja bland. Behandla den ena strigeln med strigel pastan och behåll den andra obehandlad. Använd den behandlade strigeln precis likt en normal strigel men avsluta på den obehandlade. Om du försöker använda strigeln på samma sätt som en slipsten kommer du endast skära sönder din strigel. En obehandlad strigel skall enligt internettrollen motsvara en ca. 40000 grit sten, vilket i sig är oväsentligt eftersom den används för att ”räta ut eggen” och förvandla eggen från vass till rakbladsvass.


Utvärdering; 8/10 – Jag hade förväntat mig en mer förfinad egg redan efter användandet av stenen. Jag hade även förväntat mig ett gummiunderlag för stenen. Även om eggen blev vass efter att ha använt stenen hade den fortfarande en viss råhet kvar som endast strigeln kunde avlägsna. Efter strigeln blev dock samtliga knivar som förbytta. Även min totalt värdelösa filékniv utan specifikt märke kunde avlägsna håret från underarmen utan minsta motstånd (jag är fullt medveten om att detta inte kräver en riktigt vass kniv, men det duger för mina ändamål – jag är alla fall förberedd på tomater med skäggväxt).

Förpackningen
Verkligen minimalistisk förpackning

Storleksjämförelse mot en av mina tidigare införskaffade stenar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar