Jag dricker sällan läsk, jag tycker inte om läsk och jag köper läsk enbart om ett recept kräver (ex. cola till carnitas). Varför jag inte gillar läsk är den höga mängden socker alt. sötningsmedel, den kemiska smaken och vetskapen att sockerhalten kommer göra mig hyperaktiv i timmar framöver. Hemmagjorda drycker är ett helt annat kapitel. Jag gillar mjöd och glögg samtidigt som jag hyser planer på att någon dag brygga min egen öl. Men fram till den dagen får jag klara mig med mina andra små projekt och de räcker gott.
Jag tänker inte hymla med att jag gillar smaken av kommersiellt tillverkad Ginger Ale, men jag är samtidigt sugen på att testa skillnaderna mellan den kommersiella versionen och den hemgjorda. Utöver detta gillar jag smaken av ingefära, jag gillar fräschheten och förmågan att snabbstarta smaklökarna. Att ingefära sägs ha många hälsofrämjande egenskaper (även om de i detta recept överskuggas av sockermängden) är givetvis en fördel. Även om alla dessa själ väger tungt bleknar de i jämförelse över min iver att framställa en dryck med naturligt bubbel (genom användandet av jäst).
Ivrig som Tommy och Annika i karamellbutiken skred jag till verket! Den käre Alton fick åter visa vägen!
GINGER ALE by Alton Brown (http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/ginger-ale-recipe.html)
Ingredienser
- 45 g ingefära (riven)
- 170 g socker
- 1,8 lit vatten
- 1/8 tsk torrjäst
- 2 msk citronsaft
Instruktioner
- Blanda ingefäran, socker och 1,2 dl vatten i en kastrull
- Värm tills sockret lösts upp i vattnet
- Ta av värmen och låt dra i 1 h
- Sila sirapen
- Blanda ner resterande vatten (ljummet) och citronsaften
- Tillsätt jästen och häll upp på flaska (helst plast för att undvika exploderande glasflaskor)
- Låt stå dra i 48 h i rumstemperatur
- Smaka av och förvara i kylskåpet
Notera - Genom att förvara drycken i kylen avstannar jästens verksamhet och vidare alkoholkonvertering saktas ner. Lätta på trycket i flaskorna från dag till dag.
Utlåtande; 8/10 - Jag följde inte ens receptet och det blev kalasgott! En höjdare! Fräsch med lite bett i och lite lätt bubbel. Betydligt fräschare än den kommersiella versionen och enkel att göra - jag är konverterad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar