söndag 13 november 2016

Willy Wonka hade sin chokladfabrik men jag har min Wilfa ICM-C15


Ibland får en handling oväntade konsekvenser, inköpet av en glassmaskin var en sådan händelse för mig. Jag hade tidigare endast gjort några enklare recept utan någon form av glassmaskin och resultatet blev alltid det samma. En hopplöst stelfrusen massa som lättare kunde portioneras med stämjärn och hammare än med glasskopa. Svaret var enkelt, införskaffa en glassmaskin. Jag förkovrade mig i information om de olika typerna av glassmaskin och snart stod slutsatsen klar. Om du som jag har en tendens att drabbas av ett oresonligt glassbehov som inte tål en väntetid på över 12 timmar då behöver du en glassmaskin med inbyggd kompressor. Efter att ha snokat runt på nätet fann jag två modeller (jag införskaffade min glassmaskin redan 2012 och då var utbudet väldigt begränsat i prisklassen 0-250€ (0-2490 kronor)). En av märket Unold och en av märket Wilfa. Wilfans rostfria chassi och konstruktionen som helhet tilltalade mig och därför valde jag den.

Den glänser i solen, om solen ligger på. Den är kanske rostfri men för mig är den guld värd!

Förberedelserna inför användningen av en glassmaskin med eller utan kompressor är densamma. Smeten bör vara kyld i bägge fallen, dels för att uppnå ett krämigare slutresultat men även för att kylningseffekten i den kompressorlösa varianten inte skall försämras. Före införskaffandet av min Wilfa försökte jag desperat hitta produkttester men produkten var relativt ny och inga tester fanns. Hade jag vetat vad jag vet idag hade jag kanske funderat en extra gång.

Utlåtande; 8/10 - I fråga om slutresultat har min Wilfa aldrig svikit mig. Gör man förberedelserna rätt kommer slutprodukten att bli bra. Vad som är mindre bra är den lilla tillverkningsvolymen, tidsanvändningen och ljudnivån. Med den inbyggda kompressorn är den givetvis snabbare än en kompressorlös variant och den presterar konsekvent den önskade slutprodukten. Men 30-60 minuter (beroende på hur väl du kylt ner smeten) är fortfarande en relativt lång tid. Men tiden är endast en bagatell jämfört med ljudnivån. Jag stänger in min Wilfa i ett annat rum för att slippa lyssna till den (du kan inte tänka över maskinen för då riskerar du att kompressorn blir överhettad). Om jag fick välja skulle jag upprepa investeringen - ja! Jag har ätit baconglass, sorbet på gurka och en hel rad olika glassorter och sorbeter som de flesta aldrig ens sett eller smakat. Priceless!

Jag är fullt medveten att lönsamhetskalkylen är något mindre uppiggande (kostnaden för 1 liter kvalitativ vanilj glass ca. 3-4€, vilket ger en mellanskillnad till gourmé glassen på ca. 1-2€ vilket ger en avbetalningsperiod på ca. 100-200 liter glass före du "tjänat" in din glassmaskin) men livet är mer än siffror. När du ser ansiktet lysas upp av skräckblandad förtjusning är 200€ inget att tjafsa om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar