torsdag 17 november 2016

Homemade vs. store-bought - Lemon curd vs. Orange curd/Lemon curd


Hur kan man jämföra citron och apelsin mot varann? Min stötesten gäller främst konsistensen, givetvis tänker jag inte bortse från smaken men konsistensen var det som fick mig att ilsket slänga ihop en apelsin curd mitt under en annars lugn söndagsförmiddag. För att under måndag eftermiddag slänga ihop ytterligare en citron curd.

Vad är då mitt problem med den köpta produkten? Låt oss analysera produkten. Lemon curd i sin renaste form innehåller följande ingredienser. Citronsaft (och skalet om man så behagar), socker, äggulor (vitan kan även den medverka), salt och smör. Därför blev jag mäkta förvånad när min köpa lemon curd betedde sig mer som spackel än som en lös pudding. Smaken skall vara den av kraftiga citrustoner med en mjukhet som bara smör kan ge. Mitt införskaffade spackel hade en oförklarlig torr smak, en grynighet och innehöll margarin. Åter hade jag fallit för en inbjudande förpackning som lovade mer än den levererade.

Till vänster min lena fina pösiga citron curd, till höger något annat. Notera konsistensen, här försökte jag bre ut curden med baksidan av en sked för att uppnå ett mer fotogeniskt resultat men det gick inte vägen.

Den införskaffa citron curden - Robertsons

Utlåtande; 0/10 - Fel konsistens, fel smak, fel fett. Fel helt enkelt. Inget jag tänker köpa fler burkar av, kanske kan jag använda resterande mängd som vaselin vid någon passande längre cykeltur.

Hur gör du din egen citron eller apelsin curd?

ORANGE CURD by INA GARTEN (http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/orange-curd-recipe.html)
Ingredienser
  • 4 apelsiner (skal)
  • 1,2 dl apelsinsaft (färskpressad)
  • 3,6 dl socker
  • 115 g smör (osaltat)
  • 4 ägg
  • 1/8 tsk salt
Instruktioner
  1. Vispa smöret luftigt och vitt
  2. Tillsätt sockret och skalet
  3. Vispa pösigt
  4. Tillsätt äggen (1 i taget)
  5. Tillsätt saften, vispa till homogen massa
  6. Hetta över vattenbad tills krämen tjocknat
  7. Slå över i burkar och låt svalna
Utlåtande; 8/10 - Det finns bättre recept, men jämförelsen med den köpta varianten är tämligen tydlig. Notera att man kan använda pudersocker istället för strösockret (gå då istället efter vikt 300g) och man kan med fördel hoppa över citrusskalet. Känner du för lime, citron, grapefrukt eller en salig blandning där emellan kan apelsinsaften bytas ut mot annan färskpressad saft. Råkar dina apelsiner vara omåttligt söta kan du med fördel använda dig av en skvätt citron eller lime för att vrida ner volymen på sötman något (sockermängden måste förbli konstant eftersom sockret fungerar som motvikt för att äggproteinet inte skall koagulera)


En smörstekt bit bröd med en rejäl klick apelsin curd. Inte dumt, inte dumt alls!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar