Ibland blir man lite förförd av en gammal film, ett minne från barndomen. Nu tänker jag givetvis på korvstoppandet från Emil i Lönneberga, specifikt på den fina Husqvarna (skulle jag gissa i alla fall) handvevade köttkvarnen! Därför beslöt jag mig för att hitta mig en pärla! En nytillverkning var inte aktuell p.g.a. bristen på kvalitet i de nytillverkade kvarnarna. Kan man se gjutfogen på utsidan vill jag inte ens tänka på felmarginalerna inne i kvarnen! Så en dag fann jag den! En Alfa 1 (8’an hänvisar till storleken på kvarnen) från Polen! Den hade en fin legering och var tät och fin. Så jag köpte den och begav mig hem!
Väl hemma diskade jag av kvarnen åtskilliga gånger och vässade bettet. En kvart senare hade kvarnen en fin lyster och betten hade åter lite riv.
Några veckor senare köpte jag hem lite griskött och styckade köttet i bitar och lät det åka in i kylen för att bli riktigt nedkylda inför malningen. Samtidigt lät jag hela köttkvarnen dimpa ner i frysen för att även den skulle bli riktigt kall (varför? kallt kött mals enklare). Väl avkylt tog jag fram ingredienserna och började mala. 5 minuter senare malde jag fortfarande! Vad jag vill säga med detta är att det tar tid att mala med en manuell köttkvarn. Hur romantiskt uppmålad bilden än må vara kommer det innebära svett och tandagnisslan före du har din färs färdigmalen! Blir den bättre än butiksköpt? Jo! Du vet vilka köttstycken som färsen innehåller och du kontrollerar fettmängden! Men om du tänker mala ner ett par rejäla köttstycken i året skulle jag rekommendera en motordriven variant. Om du likt min mor och far har möjligheten att införskaffa en gammal butikskvarn – go for it! Kräver den kraftström? Ännu bättre! Då står den garanterat pall även om du kör ner en hel gädda för att göra fiskbullar! Givetvis har jag även gjort fiskbullar med min manuella kvarn men även om det gick betydligt lättare än med grisköttet var det fortfarande en pärs! Låt oss summera, användbar men ack så arbetsdryg. Om du tänker mala själv, köp en begagnad eller ny motordriven kvarn. Sök efter en ordentligt tung pjäs i metall som inte börjar dansa över bordet genast du kopplar på strömmen. Den skall gå lätt att demontera, för varje gång du malt klart skall kvarnen rengöras - bakterier vill du inte ha i färsen!
Utlåtande; 5/10 – Den fungerar och den gör det den utger sig för att göra, men den tar tid att rengöra (det gör även en motordriven variant) och det är tidskrävande att mala ner större köttstycken. Allt under 1 kg går an, men över det kastar jag in handduken! Skulle jag köpa den igen om jag fick spola tillbaka bandet? Nej! Den duger gott som dekoration och visst när andan faller på är det roligt att få avreagera sig men någon höjdare är det inte! Framöver kanske jag gör ett DIY-projekt och försöker ge den lite mera "umpf" genom att applicera någon form av motor till ekvationen. Förstör inte den fina kvarnen tänker du, det finns hundratals där ute säger jag!
Update 19.3.2017 - Köpte nya hålskivor för att undvika en för mjäll färs 6mm och 8mm (funderar du på vilken storlek du behöver är svaret 6mm). Tänkte samtidigt förbättra på skärpan i knivarna och efter en konsultation med youtube fick jag det bekräftat. När förra gången försökte förbättra på kvarnens knivar gjorde jag endast halva jobbet. För att återfå skärpan i din kvarn skall du inte enbart vässa knivarna utan hålskivan också. Tanken bakom är ganska enkelt. Tidens tand gör att det uppstår ojämnheter i hålskivan vilket gör att knivarnas under sitt roterande inte får kontakt med hålskivan under malningen. För att åtgärda detta behöver du ett vattenfast sandpapper av 240-400 grovlek och ett jämt underlag (ex. en glasskiva). Måla ena sidan av hålskivan med svart tusch och börja slipa hålskivan. När all tusch är avlägsnad vet du att skivan är slät (vill du kontrollera resultatet, måla på mer tusch och upprepa).
| 6mm grov malning |
| En något grövre biff än det som får av den kommersiella varianten. |

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar