Det finns en uppsjö kaffeapparater som alla lovar en perfekt kopp kaffe. Jag råkar gilla kaffe, eller gilla och gilla - jag älskar kaffe! Men vad behövs för en perfekt kopp kaffe? Bra bönor, bra vatten och en bra kokare! Vad gäller bönorna och vatten tänker jag endast säga detta. Bor du i norden och anser att ditt kranvatten inte smakar skumt är det troligen gott nog. Vad gäller bönorna är hela bönor som du mal själv bäst, färdigmalda bönor som malts vid närmaste kaffebutik under uppsikt av dig och transporterade hem i racerfart för att genast användas en nära tvåa och färdigmalet kaffe som förvarats i en tät vacuumförpackning och därefter i en tätslutande burk en avlägsen trea. Vad gäller valet av bönor är tumregeln att ljusare rostning ger högre koffein och mer nyanserad smak, mörkare bönor har lägre koffeinhalt men mera styrka i smaken.
För tillfället har jag i min ägo en Technivorm Moccamaster CD-011, en Bodum Chambord 8’a kopparen och en Bialetti (Mutter/Moccapot) 6-koppare. Fram tills ifjol ägde jag även en Bodum Santos sifonkokare. Om ni vet något om kaffekokare förstår ni att dessa skiljer sig från varandra, endast två av produkterna har en snarlik funktion (frånsett att alla framställer kaffedrycker). Låt mig först säga detta, jag gillar mitt kaffe svart och starkt. Jag gillar inte beskhet och brända aromer och blir jag tvungen att blanda något i kaffet väljer jag is och kondenserad mjölk. Vad i hel.. tänker du!? Det var en radikal vändning! Låt mig förklara, använder du din Bialetti (Mutter eller Moccapot) till det den är tänkt att användas till, nämligen att göra espresso kommer du bli besviken. Måhända är slutresultatet nära espresso men någon espresso är det inte. Men man kan använda produkten för att framställa en vietnamesisk kaffedryck! Du behöver is, starkt ”espresso” kaffe (traditionellt bryggd med vietnamesiskt kaffe och ett vietnamesiskt dropp filter) och sötad kondenserad mjölk. Personligen föredrar jag dessa förhållanden 2 delar kaffe, 1 del kondenserad mjölk och 3 delar is. Blanda ner den kondenserade mjölken i det svalnande kaffet och häll över isen. Servera genast! Blev den för söt? Dra ner på mängden kondenserad mjölk och låt svalna ytterligare!
Men kan man koka en hyfsad kopp i Bialettin? Jodå, en hyfsad Americano (1 shot "espresso" och resterande volym av koppen kokande vatten) men mycket mer än så använder jag den inte till. Förbereder du dig inför att dementera kan du lugna ner dig, espresso kräver tryck - bialettin levererar inte tryck i de mängder som krävs. Så du har sett andra apparater som förlitar sig på handkraft och manuella pressar? Har du läst recensionerna?
Visualiserat med en skala ser man tydligt att i takt med att mängden koppar vatten ökar tilltar konsumtionen kaffe. Utöver Techivorms skala räknar tillsätter jag ¼ skopa extra kaffe vid 4 koppar, ½ skopa extra kaffe vid 6-koppar, 1 skopa extra vid 8-koppar och 1½ skopor extra vid 10 koppar.
En enkel matematisk konsultation ger att även min ratio ligger under ”det gyllene förhållandet” på 17,42 till 1, vid 4-koppar ligger jag på en ratio av 26,2 till 1 och vid 8-koppar ligger jag på en ratio av 21,3 till 1. Till skillnad från ”det gyllene förhållandet” är alltså min och Technivorms skala exponentiellt ökande (min något kraftigare, technivorms något mer återhållsam) medan ”det gyllene förhållandet” är konstant. Hur fungerar då detta på i verkligheten? Om du kokar 2-koppar med förhållandet 17,42 till 1 (343g vatten till 19,6g kaffe) kommer slutresultatet vara rena raketbränslet – ”det gyllen förhållandet” är alltså generellt inte applicerbart för filterbryggare av typen Moccamaster. Längden på bryggningscyklerna är även inte justerbara hos filterkokare, vilket betyder att om längden på bryggningscyklerna är undermålig kommer kaffet aldrig bli perfekt.
Så kommer vi till min favorit och en saknad vän. Han var otroligt trög i vändningarna, han krävde otroliga mängder finlir för att producera det jag sökte, men väl där bjöd han på nyans och arom. Vad gäller styrka var den acceptabel kanske mot svagare hållet ibland beroende på böna och rostningsgrad. Men min f.d. Bodum Santos kaffe sifon bjöd verkligen på alla nyanser kaffet kan erbjuda. Om jag visste vad jag vet nu hade jag skippat att köpa en french-press och köpt en ny sifon istället. Om du har möjlighet att pröva så uppmanar jag dig att göra så, rätt bryggd på nymalda bönor kommer det att vara bland de lenaste och kanske den mest aromatiska kopp kaffe du smakat. Har du en Sifon och tycker att det tar en väldans tid? Gör såhär. Koka vattnet i kastrull eller i vattenkokare, häll i bottenbägaren och applicera den redan fyllda överdelen. Flytta ekipaget till värmen, låt vattnet sugas upp och ta av värmen. Låt den ta sin tid och njut! Ja, en kopp från en sifonbryggare kan ta över 10 minuter att bli klar! Men goda ting tåls att vänta på! För övrigt kommer denna byggmetod använda betydligt mer kaffe än filter kaffebryggaren. Här kan du gott anamma ”the golden ratio” och lite till för att få fram en önskad styrka. Kaffepaketen kommer flyga av hyllan och väljer du de bättre blandningarna kommer du märka skillnaden och känna smaker du inte visst fanns där!
Jag är medveten om att jag varken inkluderat drip coffee ställningar, en aeropress, någon espressomaskin eller någon kapselbryggare i min genomgång. Varför? När det kommer till espressokokare kräver dessa en speciell kvarn som konsekvent levererar finmalet kaffe, bryggaren skall leverera ett högt tryck och kvaliteten skall vara fläckfri. För att göra en lång historia kort gillar jag en välgjord espresso men hatar en kopp medelmåttigt blask, jag dricker heller i regel inte espresso före klockan 10:00. Eftersom jag inte dricker latte eller andra blandningar kräver detta att en potentiell maskin verkligen levererar och ingen sådan maskin till ett vettigt pris har dykt upp ännu. Aeropressen är en typ av french press och därför grusades mina planer på att införskaffa en sådan. Slutligen vad gäller kapselbryggare, jag köper inte min saucé bearnaise på tub så varför skulle jag köpa mitt kaffe färdigt blandat?
För den petiga saknas locket, men jag använde ett litet fat istället. |
För att bevisa Moccamasterns förmåga att bibehålla
temperaturen gjorde jag ett litet test. Min kokare är 7 år gammal, jag använde
kranvatten och Arvid Nordquists pressiado kaffe (varför? Jag använder det
normalt till min french press och hade inga bönor att mala). Vad skiljer
pressiado från de övriga sorterna? En något grövre malning vilken lämpar sig
väl för french-press bryggare, vilket ger en sämre extraktion i en
filterbryggare (vattnet rinner snabbare genom kaffet).
![]() |
575g vatten (6,2 dl) |
![]() |
Ger 4-koppar |
![]() |
24 g kaffe (2¼ "dubbelslev) |
![]() |
De första dropparna 79°C |
![]() |
Några sekunder senare, 84°C |
![]() |
Ca. 30 sek in, 90°C |
![]() |
Ca. 35 sek 92°C |
![]() |
Fatta koppen! |
ca. 1 minut och 30 sekunder senare >
Vad lär vi oss då av detta? Jo om du brygger
mer än 4-koppar (1 portion kaffe) så kommer majoriteten av bryggnings processen
skall ligga kring 92°C vilket är en bra sak. Testa gärna med din egna kokare
för att se om du också håller måttet!
Update 23.5.2016
Enligt McCall's Cookbook - the absolutely complete step-by-step cooking and serving guide (utgiven av Random House 1963) skall kaffe i filterkokare (benämns dropp bryggare, vilket filterbryggare tillhör) bryggas i förhållandet 6dl vatten till 1dl kaffe (vilket i runda slängar ger ett förhållande på 12:1 i gram). För att göra en lång historia kort prövade jag detta förhållande i min presskanna och resultatet blev någorlunda bra. Lite finlir finns kvar men det börjar arta sig. Var har jag hittat den boken? I ett antikvariat i Mobile Alabama, det var ett habegär som inte gick att skrubba bort med tvål och vatten! I boken står för övrigt att filterkaffepaket som öppnats skall användas inom 7 dagar - det är inte bara dagens kaffe hipsters som förespråkar fräscha bönor!
Update 2.10.2016
Efter en längre tids bitterhet jämte min Bodum Chambord french press och vad enligt min uppfattning är en allt annat än utsökt kopp kaffe beslöt jag mig för att återgå till den sanna kungen, sifonkokaren! Eftersom jag gett bort min Bodum Santos blev det en ny Bodum Pebo. 2,5 liter kaffe senare och jag börjar känna mig mer bekant med kokprocessen igen. För att brygga 8 koppar (1 lit vatten - ca. 960 g kallt vatten) malde jag mig 111 respektive 120 g färska Zoega Blue java bönor. Resultatet blev två helt olika brygder, den första en häpnadsväckande svag bryggd (vilket fick sin förklaring när jag tömde ur den övre glaskaraffen - det fanns en ficka med torrt kaffe) och den andra en mycket mer angenäm om något stark brygd.
Om du har en Bodum Santos och funderar på att förnya dig med en Pebo vill jag avråda dig från detta byte (förutsatt att din Santos är hel och välbehållen). Den tidigare modellen är bättre. Varför? Detta är min personliga analys utan tillstymmelse av bevis men jag har noterat en del skillnader i konstruktionen. Gummitätningen mellan den undre och övre glasbehållaren har en annan form i Pebo bryggaren och ger inte en lika fullgod tillslutning mellan de bägge glasbehållarna. Min uppfattning är att detta resulterar i att Pebo bryggaren kräver en högre temperatur för att bilda det undertryck som krävs för att suga upp vattnet och där igenom fullgör extraaktionen av kaffe från mald böna till vatten. Som vi alla vet tycker kaffe inte om högre temperaturer än 92 grader och om vattnet i den undre behållaren är tvunget att koka betyder det med sunt bondförnuft att vattnet uppnått 100 grader Celsius och även om det självfallet kommer avsvalna på vägen mot de malda bönorna tvivlar jag på att en sträcka av under 10 cm och på en tid av under 20 sekunder kommer bidra med den behövda kylning som krävs för att kaffebönorna skall få plaska runt i behagliga 92 grader. När man även beaktar att vatten har en ypperlig förmåga att lagra värme stärker detta enbart mina misstankar. Nu är jag ingen kemisk, fysiker eller framstående tänkare men detta är fortfarande min slutsats. Med detta sagt hoppas jag på att gummitätningen kommer forma sig något och bidra med en bättre förslutning mellan glasbehållarna framöver och med flitig användning. Jag är dock beredd att påstå att Bodums Chambord, Bialettis Mokka pot och Technivorms Moccamaster ligger i lä. Givetvis tänker jag inte påstå att min lilla Pebo kelgris är lättanvänd, snabb eller enkel att rengöra - men måste allt va så himla enkelt alltid?! Det är med kaffe som med kärleken brukar jag tänka, om det inte är lite motigt ibland kommer man aldrig känna när det är riktigt bra heller!
Slutklämmen - endast du kan bestämma vad som är rätt för dig, men om smaken är högst rankar väljer du sifon kokaren (jag förbehåller mig rätten att ändra mig om jag hittar någon ny extraktionsmetod lämpad för bryggkaffe). Är tiden viktigast väljer du Moccamastern (det går givetvis bra med andra märken och modeller, jag råkar dock inte känna till några andra märken som brygger lika snabbt). Är styrkan koffeinkicken viktigast väljer du Mokka skruven (jag vet att mörkrostat har mindre koffein, men använder du 40/60 kaffe/vatten så kommer du få mer koffein än om du använder 1/10. Måste du välja Bialetti? Givetvis inte, det finns en uppsjö av olika märken och modeller - olika material och design approacher). Vill du landa någonstans i mitten och känner att lite fiber i kaffet inte alls är fel väljer du French pressen (skall du välja en Bodum Chambord? Jag skulle välja en i stål med dubbelisolering som håller värmen bättre men dricker du endast 1 kopp per kaffestund spelar det ingen roll).
Update 18.10.2016
Prövade göra en cold brew (enligt Jamie Olivers recept med ett förhållande av 1:8), nymalda Zoega Blue Java bönor och iskallt vatten av den perfekta mjukheten behövd för allt kaffebryggande. 12 timmar senare samt en tur genom ett passande filter var det då dags för provsmakningen. Först vill jag tillstå att jag förstår att detta skall vara en fräsch, uppfriskande dryck serverad över is med mjölk och socker men jag råkar gilla mitt kaffe svart och drack det följaktligen utan mjölk och socker i giriga klunkar. Den aktiviteten avbröts abrupt och jag skyndande mig att spotta ut denna häxbrygd. Efter detta fundamentala misslyckande övergick jag motsträvigt till mjölk och socker (vilket tar mig tillbaka ca. 10-12 år i tiden) men detta hjälpte föga. Problemet för min del var beskheten, den gick fram som en jordfräs i min mun utan att lämna den minsta vrå oberörd. Om jag vill ha en kall kaffedryck väljer jag 10 av 10 gånger den thailändska versionen (vilken även med den kondenserade mjölken innehåller mer koffein än en kopp kaffe), men ha i åtanke att jag gillar kaffe - inte sötade drycker med toner av kaffe.
Update 21.3.2017
Prövade min brors nyinförskaffade Bialetti Brikka 4 koppars mutterbryggare, vilken med sin tryckventil sägs kunna producera crema och en perfekt kopp espresso. Givetvis var jag skeptisk, en kopp espresso ur en mutterbryggare. Knappast! Nåväl, in med lite finmalet Lavazza Crema e Gusto och pannan på spisen. Nu gjorde min bror något väldigt dumt, han vred upp värmen till högsta (vilket enligt min uppfattning ger en bränd smak i slutresultatet, bättre att börja med halvvärme). Några minuter senare ser hör jag tryckventilen hosta och sekunderna senare pyser det upp kaffe. Nåväl, min kopp fick en fin crema men där tog den slut, brorsans kopp fick klara sig utan. Över till smaken, bortsett från creman var smaken relativt snarlik min vanliga Bialetti mutterbryggare men kanske något mera balanserad och mindre rivig. Jämfört med den normala Bialettin som kostar kring 20-30€ kostar Brikkan ca. 40-60€ och än så länge är jag med på tåget. Den största skillnaden förutom tryckventilen är positionen av säkerhetsventilen för vattenbehållaren. Brikkan i storlek 4 är lika stor om inte något större än min normala Bialetti i storlek men eftersom säkerhetsventilen är belägen ca. halvvägs ner på vattenbehållaren brygger den betydligt mindre kaffe. Är du en två koppars man är det inga problem, men jag råkar vara en 4-6 koppars man (eller mugg). Med andra ord betalar du 20 euro mer för ett tunt lager crema och mindre kaffe per kokning. Reservdelarna (läs gummipackningen) torde vara samma för bägge apparaterna så ingen fara här. Kommer jag att införskaffa en Brikka kokare? Om jag hittar den till rätt pris, 40-45€ då är jag nöjd annars får den gått stå kvar i butikshyllan.
Update 30.3.2017
Lärde mig nyligen att man bör skölja av pappersfilter för bryggkokaren före användning, vilket låter väl ambitiöst men förklaringen var verkligt enkel. Skölj filtret så slipper du bismaken av torkat papper. Jag prövade och är nu en omvänd i mitt förhållande till tvättandet av pappersfilter, gör det!
Införskaffade en Aeropress förra veckan och har nu testat mig fram till vilket förhållande mellan vatten och kaffe som är optimalt för denna bryggmetod. Med en malning något grövre än filterbryggmalet kan jag rekommendera ett förhållande på 10:1 (vatten till kaffe), en vattentemperatur mellan 92-94 grader celsius och en total väntetid på 4 minuter (30 sekunder vid blommandet av kaffet och 3min 30 sek för resterande tid). Vad gäller bryggningsmetoden förespråkar jag den inverterade bryggningen, av den enkla orsaken att den förhindrar något kaffe att rinna igenom före det fått full smak. I övrigt förespråkar jag tvättandet av filter pappret före användning. För att underlätta vid eventuella fjällvandringar eller utedagar beslöt jag mig även att införskaffa ett metallfilter (Yolococa improved filter, ett extrafint supertunt filter 0,17mm). Givetvis var jag därför tvungen att göra en jämförelse, samma nymalda bönor i samma förhållande och under samma cykellängd. Resultatet blev förvånansvärt markant, papper filtret levererar en mildare kopp med mindre fruktiga toner och en något nertonad syrlighet medan metall filtret gav en mer fruktig smak och en högre syrlighet (dock inte oangenäm eller besk, bara annorlunda jämfört med papper filtret). Därför blir slutsatsen även den att båda har sina fördelar, för en snabb kopp på morgonen väljer jag papper filtret och för en kopp under eftermiddagen när jag kan njuta mer blir det en kopp silad genom metall filtret. Värt att nämna är att det finns en mängd olika filter ute på ex. ebay med priser fr. 1-25€, det filtret jag valde kostade mig dryga 2,5€ med frakt och jag har svårt att se att ett filter för 25€ skulle prestera annorlunda.
Den viktiga frågan, var ligger Aeropressen i jämförelse med Moccamastern, Bialetti (Mocca och Brikka), Sifonkokaren och Frenchpressen? Sifonen ger fortfarande den bästa koppen enligt mitt tycke, tätt följd av Aeropressen, sen kommer Bialetti Brikkan och Moccan, därefter Frenchpressen och sist Moccamastern.
Update 23.5.2016
Enligt McCall's Cookbook - the absolutely complete step-by-step cooking and serving guide (utgiven av Random House 1963) skall kaffe i filterkokare (benämns dropp bryggare, vilket filterbryggare tillhör) bryggas i förhållandet 6dl vatten till 1dl kaffe (vilket i runda slängar ger ett förhållande på 12:1 i gram). För att göra en lång historia kort prövade jag detta förhållande i min presskanna och resultatet blev någorlunda bra. Lite finlir finns kvar men det börjar arta sig. Var har jag hittat den boken? I ett antikvariat i Mobile Alabama, det var ett habegär som inte gick att skrubba bort med tvål och vatten! I boken står för övrigt att filterkaffepaket som öppnats skall användas inom 7 dagar - det är inte bara dagens kaffe hipsters som förespråkar fräscha bönor!
Update 2.10.2016
Efter en längre tids bitterhet jämte min Bodum Chambord french press och vad enligt min uppfattning är en allt annat än utsökt kopp kaffe beslöt jag mig för att återgå till den sanna kungen, sifonkokaren! Eftersom jag gett bort min Bodum Santos blev det en ny Bodum Pebo. 2,5 liter kaffe senare och jag börjar känna mig mer bekant med kokprocessen igen. För att brygga 8 koppar (1 lit vatten - ca. 960 g kallt vatten) malde jag mig 111 respektive 120 g färska Zoega Blue java bönor. Resultatet blev två helt olika brygder, den första en häpnadsväckande svag bryggd (vilket fick sin förklaring när jag tömde ur den övre glaskaraffen - det fanns en ficka med torrt kaffe) och den andra en mycket mer angenäm om något stark brygd.
Om du har en Bodum Santos och funderar på att förnya dig med en Pebo vill jag avråda dig från detta byte (förutsatt att din Santos är hel och välbehållen). Den tidigare modellen är bättre. Varför? Detta är min personliga analys utan tillstymmelse av bevis men jag har noterat en del skillnader i konstruktionen. Gummitätningen mellan den undre och övre glasbehållaren har en annan form i Pebo bryggaren och ger inte en lika fullgod tillslutning mellan de bägge glasbehållarna. Min uppfattning är att detta resulterar i att Pebo bryggaren kräver en högre temperatur för att bilda det undertryck som krävs för att suga upp vattnet och där igenom fullgör extraaktionen av kaffe från mald böna till vatten. Som vi alla vet tycker kaffe inte om högre temperaturer än 92 grader och om vattnet i den undre behållaren är tvunget att koka betyder det med sunt bondförnuft att vattnet uppnått 100 grader Celsius och även om det självfallet kommer avsvalna på vägen mot de malda bönorna tvivlar jag på att en sträcka av under 10 cm och på en tid av under 20 sekunder kommer bidra med den behövda kylning som krävs för att kaffebönorna skall få plaska runt i behagliga 92 grader. När man även beaktar att vatten har en ypperlig förmåga att lagra värme stärker detta enbart mina misstankar. Nu är jag ingen kemisk, fysiker eller framstående tänkare men detta är fortfarande min slutsats. Med detta sagt hoppas jag på att gummitätningen kommer forma sig något och bidra med en bättre förslutning mellan glasbehållarna framöver och med flitig användning. Jag är dock beredd att påstå att Bodums Chambord, Bialettis Mokka pot och Technivorms Moccamaster ligger i lä. Givetvis tänker jag inte påstå att min lilla Pebo kelgris är lättanvänd, snabb eller enkel att rengöra - men måste allt va så himla enkelt alltid?! Det är med kaffe som med kärleken brukar jag tänka, om det inte är lite motigt ibland kommer man aldrig känna när det är riktigt bra heller!
Slutklämmen - endast du kan bestämma vad som är rätt för dig, men om smaken är högst rankar väljer du sifon kokaren (jag förbehåller mig rätten att ändra mig om jag hittar någon ny extraktionsmetod lämpad för bryggkaffe). Är tiden viktigast väljer du Moccamastern (det går givetvis bra med andra märken och modeller, jag råkar dock inte känna till några andra märken som brygger lika snabbt). Är styrkan koffeinkicken viktigast väljer du Mokka skruven (jag vet att mörkrostat har mindre koffein, men använder du 40/60 kaffe/vatten så kommer du få mer koffein än om du använder 1/10. Måste du välja Bialetti? Givetvis inte, det finns en uppsjö av olika märken och modeller - olika material och design approacher). Vill du landa någonstans i mitten och känner att lite fiber i kaffet inte alls är fel väljer du French pressen (skall du välja en Bodum Chambord? Jag skulle välja en i stål med dubbelisolering som håller värmen bättre men dricker du endast 1 kopp per kaffestund spelar det ingen roll).
Update 18.10.2016
Prövade göra en cold brew (enligt Jamie Olivers recept med ett förhållande av 1:8), nymalda Zoega Blue Java bönor och iskallt vatten av den perfekta mjukheten behövd för allt kaffebryggande. 12 timmar senare samt en tur genom ett passande filter var det då dags för provsmakningen. Först vill jag tillstå att jag förstår att detta skall vara en fräsch, uppfriskande dryck serverad över is med mjölk och socker men jag råkar gilla mitt kaffe svart och drack det följaktligen utan mjölk och socker i giriga klunkar. Den aktiviteten avbröts abrupt och jag skyndande mig att spotta ut denna häxbrygd. Efter detta fundamentala misslyckande övergick jag motsträvigt till mjölk och socker (vilket tar mig tillbaka ca. 10-12 år i tiden) men detta hjälpte föga. Problemet för min del var beskheten, den gick fram som en jordfräs i min mun utan att lämna den minsta vrå oberörd. Om jag vill ha en kall kaffedryck väljer jag 10 av 10 gånger den thailändska versionen (vilken även med den kondenserade mjölken innehåller mer koffein än en kopp kaffe), men ha i åtanke att jag gillar kaffe - inte sötade drycker med toner av kaffe.
Update 21.3.2017
Prövade min brors nyinförskaffade Bialetti Brikka 4 koppars mutterbryggare, vilken med sin tryckventil sägs kunna producera crema och en perfekt kopp espresso. Givetvis var jag skeptisk, en kopp espresso ur en mutterbryggare. Knappast! Nåväl, in med lite finmalet Lavazza Crema e Gusto och pannan på spisen. Nu gjorde min bror något väldigt dumt, han vred upp värmen till högsta (vilket enligt min uppfattning ger en bränd smak i slutresultatet, bättre att börja med halvvärme). Några minuter senare ser hör jag tryckventilen hosta och sekunderna senare pyser det upp kaffe. Nåväl, min kopp fick en fin crema men där tog den slut, brorsans kopp fick klara sig utan. Över till smaken, bortsett från creman var smaken relativt snarlik min vanliga Bialetti mutterbryggare men kanske något mera balanserad och mindre rivig. Jämfört med den normala Bialettin som kostar kring 20-30€ kostar Brikkan ca. 40-60€ och än så länge är jag med på tåget. Den största skillnaden förutom tryckventilen är positionen av säkerhetsventilen för vattenbehållaren. Brikkan i storlek 4 är lika stor om inte något större än min normala Bialetti i storlek men eftersom säkerhetsventilen är belägen ca. halvvägs ner på vattenbehållaren brygger den betydligt mindre kaffe. Är du en två koppars man är det inga problem, men jag råkar vara en 4-6 koppars man (eller mugg). Med andra ord betalar du 20 euro mer för ett tunt lager crema och mindre kaffe per kokning. Reservdelarna (läs gummipackningen) torde vara samma för bägge apparaterna så ingen fara här. Kommer jag att införskaffa en Brikka kokare? Om jag hittar den till rätt pris, 40-45€ då är jag nöjd annars får den gått stå kvar i butikshyllan.
Här syns tryckventilen vilket är den största skillnaden mellan den normala bryggaren och Brikkan |
Formgivningen på vattenbehållaren skiljer även den men det är endast en visuell skillnad |
Brikkan in action |
En halvbra kopp med en någorlunda crema - men ingen espresso |
Lärde mig nyligen att man bör skölja av pappersfilter för bryggkokaren före användning, vilket låter väl ambitiöst men förklaringen var verkligt enkel. Skölj filtret så slipper du bismaken av torkat papper. Jag prövade och är nu en omvänd i mitt förhållande till tvättandet av pappersfilter, gör det!
Införskaffade en Aeropress förra veckan och har nu testat mig fram till vilket förhållande mellan vatten och kaffe som är optimalt för denna bryggmetod. Med en malning något grövre än filterbryggmalet kan jag rekommendera ett förhållande på 10:1 (vatten till kaffe), en vattentemperatur mellan 92-94 grader celsius och en total väntetid på 4 minuter (30 sekunder vid blommandet av kaffet och 3min 30 sek för resterande tid). Vad gäller bryggningsmetoden förespråkar jag den inverterade bryggningen, av den enkla orsaken att den förhindrar något kaffe att rinna igenom före det fått full smak. I övrigt förespråkar jag tvättandet av filter pappret före användning. För att underlätta vid eventuella fjällvandringar eller utedagar beslöt jag mig även att införskaffa ett metallfilter (Yolococa improved filter, ett extrafint supertunt filter 0,17mm). Givetvis var jag därför tvungen att göra en jämförelse, samma nymalda bönor i samma förhållande och under samma cykellängd. Resultatet blev förvånansvärt markant, papper filtret levererar en mildare kopp med mindre fruktiga toner och en något nertonad syrlighet medan metall filtret gav en mer fruktig smak och en högre syrlighet (dock inte oangenäm eller besk, bara annorlunda jämfört med papper filtret). Därför blir slutsatsen även den att båda har sina fördelar, för en snabb kopp på morgonen väljer jag papper filtret och för en kopp under eftermiddagen när jag kan njuta mer blir det en kopp silad genom metall filtret. Värt att nämna är att det finns en mängd olika filter ute på ex. ebay med priser fr. 1-25€, det filtret jag valde kostade mig dryga 2,5€ med frakt och jag har svårt att se att ett filter för 25€ skulle prestera annorlunda.
Den viktiga frågan, var ligger Aeropressen i jämförelse med Moccamastern, Bialetti (Mocca och Brikka), Sifonkokaren och Frenchpressen? Sifonen ger fortfarande den bästa koppen enligt mitt tycke, tätt följd av Aeropressen, sen kommer Bialetti Brikkan och Moccan, därefter Frenchpressen och sist Moccamastern.
Metall filtret - för 2,5€ är det en jäkligt proffsig förpackning! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar