söndag 15 maj 2016

DIY - Strigel - Vass, vassare... skärsår!


 
Före vi ger oss hän detta DIY-projekt bör jag nämna varför jag tog mig an detta projekt. Jag är en stolt ägare till 3 st. Wüsthof classic knivar, vilka utöver att vara ypperliga på att skära och hacka grönsaker även har en tendens att bita mig i fingrarna ibland. Men för den som äger en kökskniv kommer det inte som en stor chock att köksknivar behöver underhållas för att upprätthålla sin skärpa. Samtidigt som jag införskaffade mina två första Wüsthofs skaffade jag även ett brynstål från Wüsthof (av traditionell stål modell). Allt eftersom jag lärde mig att spilla mindre och mindre av mitt eget blod och lärde mig att applicera knivarna mer mot det tilltänka offret (moroten, löken osv.) istället för mina svårt sargade fingertoppar så blev eggen på mina tyska stål mindre och mindre vass. Efter att ha rätat upp eggen med mitt brynstål x-antal gånger (ett brynstål slipar inte knivens egg, den rätar endast upp den) var jag tvungen att få mer bett i mina knivar. Därför införskaffade jag slipstenar, dels för att jag inte hade en knivspecialist i min närhet som kunde vässa upp mina eggar och dels för att jag gillar att pyssla själv. Hur blev resultatet? Efter ett 10-tal försök på mindre värdefulla knivar ur min fars kollektion gav jag mig an mina egna knivar. Resultatet? Halvbra. Halvbra? Visst blev eggen vass, men den förblev inte vass.

Några månader förflöt och så surfade jag in på en sida om raka rakknivar, därifrån kom jag in på några amerikanska sidor om knivfantaster som använde gamla läder striglar för att vässa upp sina överlevnadsknivar till hårklyvande skärpa. Några sökord senare hittade jag ett 10-tal DIY-projekt och några timmar senare hade jag mina egna striglar.

Vems var DIY-projektet? Ingen aning! Hur gör jag min egen?

Du behöver;
  • 2x 30-100cm 5cmx1cm alt. 5cmx2cm hyvlad list
  • En motsvarande stor läderbit (äkta läder, slät hellre än luddig på baksidan)
  • En såg
  • Sandpapper
  • Trä lim (du kan använda starkare lim om så önskas)
  • min. 2st snabbtvingar
  • tygtrasa
  • blå polerpasta (blå och brun om du tillverkar 2 st.)
  • ca. 1-2 timmar (mestadels beroende på limmet)

Du gör såhär;
  1. Kapa listen till önskad längd
  2. Måtta upp en läderbit som lämnar en yta stor nog för din hand att greppa otäckt
  3. Kapa till lädret (du kan trimma bort överhäng senare)
  4. Applicera rikligt med trä lim på listen
  5. Applicera lädret ovan och täck med den andra biten list
  6. Applicera snabbtvingarna
  7. Torka bort extra lim medelst tygtrasan
  8. Låt stå i 1-2 timmar (tills limmet torkat)
  9. Trimma bort överhänget och applicera pastan
  10. Använd strigeln som ett brynstål, men dra eggen med lädret och inte mot.
Utlåtande; 10/10 – Du kommer definitivt att märka en skillnad mellan en kniv som fått en omgång med strigeln och en som inte fått den behandlingen. Skärpan håller i sig längre och efter en snabb omgång på strigeln är kniven som ny! Värt att notera är dock att brynstålet rätar ut eggen, strigeln tar bort mikroskopiska ojämnheter på eggen (rooster tails). Inget av dessa redskap kan korrigera ett hack på eggen, då får du återgå till slipstenen. När skall jag använda strigeln? Direkt efter att kniven blivit korrigerad på slipstenarna (oavsett om du äger en slipsten av grovlek 10000-16000, strigeln som motsvarar ca. 20000 (inget exakt värde jag vill endast markera en skillnad i grovlek) och kommer ta bort alla mikroskopiska ojämnheter på eggen och ge en fin lyster åt din egg. Om du likt mig avskyr köksredskap som endast lämpar sig för en uppgift och är rädd att din strigel faller under denna kategori – frukta icke! Din strigel kan användas för att skänka en lyster till alla metallytor (exempelvis din Bialetti espresso kokare (av muttermodell) eller din diskbänk. Den kan även polera eggen på alla köksredskap som har en rak egg som kan slipas mot strigeln. Gör dig själv en tjänst och gör dig själv en strigel!

Till vänster min strigel av finare läder med den blå (finare) polerpastan, höger om den min grövre strigel med den bruna (grövre) polerpastan (behöver du denna, nej), höger om det ser ni mitt brynstål och längst till höger mina slipstenar. De är av märket attack och köptes billigt från Hong Kong! Är kvaliteten suverän? nej! Vilka grovlekar valde jag? den blå är 240/800, den gula är 2000/5000 och den röda är 3000/8000. Har du funderat på att investera? du behöver endast 240 (för att få bort grövre hack ur eggen) 800-2000 för att jämna till eggen och 8000 och uppåt för att polera eggen. Är du petig behöver du bara 240 och 1500-2000 samt en strigel! Skillnaden är att du kommer få nöta lite längre med strigeln för att få en "mirror finish" på grund av hoppet i grovlek. 



Här ser ni poler pastan i förpackningen, var hittar ni den? Clas Ohlsson! Till höger ser ni en slip guide som jag dumt nog investerade några slantar i. Varför var detta dumt? A) jag har slipat om mina äldre knivar till japansk egg (d.v.s. fel vinkel) B) beroende på bredden på bladet kommer mallen ge dig varierande vinkel, vilket inte alls är bra! Vill du ha en slip guide? Skaffa ett radergummi och kapa det i rätt vinkel!

Till höger min knivslip guide av märket KAI (kanske avvakta inköp)
Ser ni glansen från eggen? Det är vad ni vill ha!
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar