Före vi ger oss
hän detta DIY-projekt bör jag nämna varför jag tog mig an detta projekt. Jag är
en stolt ägare till 3 st. Wüsthof classic knivar, vilka utöver att vara
ypperliga på att skära och hacka grönsaker även har en tendens att bita mig i
fingrarna ibland. Men för den som äger en kökskniv kommer det inte som en stor
chock att köksknivar behöver underhållas för att upprätthålla sin skärpa.
Samtidigt som jag införskaffade mina två första Wüsthofs skaffade jag även ett
brynstål från Wüsthof (av traditionell stål modell). Allt eftersom jag lärde
mig att spilla mindre och mindre av mitt eget blod och lärde mig att applicera
knivarna mer mot det tilltänka offret (moroten, löken osv.) istället för mina
svårt sargade fingertoppar så blev eggen på mina tyska stål mindre och mindre
vass. Efter att ha rätat upp eggen med mitt brynstål x-antal gånger (ett
brynstål slipar inte knivens egg, den rätar endast upp den) var jag tvungen att
få mer bett i mina knivar. Därför införskaffade jag slipstenar, dels för att
jag inte hade en knivspecialist i min närhet som kunde vässa upp mina eggar och
dels för att jag gillar att pyssla själv. Hur blev resultatet? Efter ett 10-tal
försök på mindre värdefulla knivar ur min fars kollektion gav jag mig an mina
egna knivar. Resultatet? Halvbra. Halvbra? Visst blev eggen vass, men den
förblev inte vass.
Några månader
förflöt och så surfade jag in på en sida om raka rakknivar, därifrån kom jag in
på några amerikanska sidor om knivfantaster som använde gamla läder striglar
för att vässa upp sina överlevnadsknivar till hårklyvande skärpa. Några sökord
senare hittade jag ett 10-tal DIY-projekt och några timmar senare hade jag mina
egna striglar.
Vems var
DIY-projektet? Ingen aning! Hur gör jag min egen?
Du behöver;
- 2x
30-100cm 5cmx1cm alt. 5cmx2cm hyvlad list
- En motsvarande
stor läderbit (äkta läder, slät hellre än luddig på baksidan)
- En såg
- Sandpapper
- Trä lim
(du kan använda starkare lim om så önskas)
- min. 2st
snabbtvingar
- tygtrasa
- blå
polerpasta (blå och brun om du tillverkar 2 st.)
- ca. 1-2
timmar (mestadels beroende på limmet)
Du gör såhär;
- Kapa
listen till önskad längd
- Måtta upp
en läderbit som lämnar en yta stor nog för din hand att greppa otäckt
- Kapa till
lädret (du kan trimma bort överhäng senare)
- Applicera
rikligt med trä lim på listen
- Applicera
lädret ovan och täck med den andra biten list
- Applicera
snabbtvingarna
- Torka bort
extra lim medelst tygtrasan
- Låt stå i
1-2 timmar (tills limmet torkat)
- Trimma
bort överhänget och applicera pastan
- Använd strigeln som ett brynstål, men dra eggen med lädret och inte mot.
Utlåtande; 10/10 – Du kommer definitivt att märka en skillnad mellan en kniv som fått en
omgång med strigeln och en som inte fått den behandlingen. Skärpan håller i sig
längre och efter en snabb omgång på strigeln är kniven som ny! Värt att notera
är dock att brynstålet rätar ut eggen, strigeln tar bort mikroskopiska
ojämnheter på eggen (rooster tails). Inget av dessa redskap kan korrigera ett
hack på eggen, då får du återgå till slipstenen. När skall jag använda
strigeln? Direkt efter att kniven blivit korrigerad på slipstenarna (oavsett om
du äger en slipsten av grovlek 10000-16000, strigeln som motsvarar ca. 20000
(inget exakt värde jag vill endast markera en skillnad i grovlek) och kommer ta
bort alla mikroskopiska ojämnheter på eggen och ge en fin lyster åt din egg. Om
du likt mig avskyr köksredskap som endast lämpar sig för en uppgift och är rädd
att din strigel faller under denna kategori – frukta icke! Din strigel kan
användas för att skänka en lyster till alla metallytor (exempelvis din Bialetti
espresso kokare (av muttermodell) eller din diskbänk. Den kan även polera eggen
på alla köksredskap som har en rak egg som kan slipas mot strigeln. Gör dig
själv en tjänst och gör dig själv en strigel!
Till vänster
min strigel av finare läder med den blå (finare) polerpastan, höger om den min
grövre strigel med den bruna (grövre) polerpastan (behöver du denna, nej),
höger om det ser ni mitt brynstål och längst till höger mina slipstenar. De är
av märket attack och köptes billigt från Hong Kong! Är kvaliteten suverän? nej!
Vilka grovlekar valde jag? den blå är 240/800, den gula är 2000/5000 och den
röda är 3000/8000. Har du funderat på att investera? du behöver endast 240 (för
att få bort grövre hack ur eggen) 800-2000 för att jämna till eggen och 8000
och uppåt för att polera eggen. Är du petig behöver du bara 240 och 1500-2000
samt en strigel! Skillnaden är att du kommer få nöta lite längre med strigeln för
att få en "mirror finish" på grund av hoppet i grovlek.
Här ser ni poler pastan i förpackningen, var hittar ni den? Clas Ohlsson! Till höger ser ni en slip guide som jag dumt nog investerade några slantar i. Varför var detta dumt? A) jag har slipat om mina äldre knivar till japansk egg (d.v.s. fel vinkel) B) beroende på bredden på bladet kommer mallen ge dig varierande vinkel, vilket inte alls är bra! Vill du ha en slip guide? Skaffa ett radergummi och kapa det i rätt vinkel!
Till höger min knivslip guide av märket KAI (kanske avvakta inköp) |
![]() |
Ser ni glansen från eggen? Det är vad ni vill ha! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar