söndag 15 maj 2016

Slutfilat på raspen nu går vi över till finare grejjer! Microplane



Mången dessert recept innefattar citrusskal, mestadels för den aromatiska smaken. Det finns många sätt att få loss citrusskalet från frukten. Du kan använda ett traditionellt rivjärn, ett zestjärn eller ett fint rivjärn (det finns andra leverantörer än Microplane). Jag hade i min brådska att införskaffa ett dylikt redskap frångått min vanliga princip om grundligt insamlande av bakgrundsinformation och gått direkt till närmaste butik var jag snabbt fann ett redskap som innefattades av denna kategori. 

Väl hemma och i färd med att baka en simpel sockerkaka spetsad med citrus och en gnutta trippel sec fann jag dock att min zester även om den gjorde ett fullgott jobb, lämnade bitarna lite väl grova. Om man tänker använda citrusskal i en dessert torde tanken bakom vara att den främst skall skänka smak, inte skänka kontrast och tuggmotstånd. 

Därför införskaffade jag nu en äkta Microplane, skillnaden är synlig redan vid första ögonkast. Vilket jag med all sannolikhet hade sett om jag gjort bakgrundsinformationschecken. 
 
Till vänster ser ni mitt HeiRol rasp och till höger min Microplane


En tydlig skillnad i tandhöjd och täthet kan skönjas av bilden.

Utlåtande; 9/10 - Bra bett och en väldigt fin slutprodukt. prövade riva lite vitlök och skillnaden mellan vitlök riven på ett traditionellt rivjärn, på raspen och på Microplanen är genast märkbar. Med detta sagt är HeiRol'en fullt användbar exempelvis till parmesanost och andra råvaror som inte kräver ett superfint slutresultat. Bettet i HeiRol'en är minst lika gott som i Microplanen, men eftersom jag inte hittat en finare variant av HeiRolen kan jag inte rekommendera den vid bakning. Varför då inte 10'an? Jo för om man så önskar få ett handtag till sin zester får man punga ut med några kronor till (behövs handtaget? inte för mig men andra kan ha andra preferenser). 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar